30 mei t/m 5 juni is het de week zonder afval! En die week is hard nodig! Overal zit een weggooi-verpakking omheen: koekjes, tandenborstels, wc-papier. Zelfs om groenten en fruit zit vaak een laagje plastic. Een week zonder afval lijkt dus een onmogelijke taak. Gelukkig zijn er wel manieren om jouw prullenbak minder snel vol te krijgen (of zelfs leeg te houden). Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet!

Van lineair naar circulair

In een circulaire economie krijgen spullen een nieuw leven. In een lineaire economie maak je een product, gebruik je het en gooien we het weg. In een circulaire economie wordt echter elke grondstof die je gebruikt weer opnieuw ingezet. Het gaat dus, zoals de naam al doet vermoeden, in een cirkel. Dat je van je GFT afval compost voor je planten kunt maken, heb je misschien al wel eens gehoord. Maar wist je ook dat je koffiedik kunt hergebruiken of er oesterzwammen op kunt laten groeien?

Repair HubRepareren kun je leren

Is je broek kapot? Of je vaas gebroken? Ga hem repareren! Het Eco-Team van ROC Hilversum organiseert Repair Workshops waarbij ze je leren hoe je je spijkerbroek kunt repareren. Rosa Mulder, die de Repair Workshop geeft, zegt: ‘we moeten het normaliseren om een gat te dichten, in plaats van het meteen te vervangen door een nieuw kledingstuk. Je mag er trots op zijn dat je het hebt gerepareerd, dus wees trost op dat lapje wat je over het gat hebt genaaid. Maak er een fashionstatement van!’ Geen held met naald en draad? Strijk  er dan een leuke patch overheen!

Als een vaas in 101 scherven is gevallen, is het wellicht een te moeilijke taak deze te repareren. Maar is hij in een paar stukken gebroken, dan is het een leuk en vooral ook mooie optie hem op Japanse wijze te repareren. ‘Kintsugi’ is een reparatie techniek waarbij je met gouden lijm de stukjes weer aan elkaar lijmt. Zo hoef je je mooie vaas, bord, kopje of kommetje niet weg te gooien!

riho kitagawa JuDPjcutors unsplash

Leen, deel, ruil of huur

Vraag dus eerst even rond bij je vrienden of zij toevallig babykleren, een partytent of galajurk hebben die je mag lenen of kijk op een van de vele platforms. Je kunt ook een kledingruil organiseren met vrienden, je buurt of stad. Zo hoeven de kleren die jij niet meer aantrekt, niet te verstoffen in de kast en krijg je er misschien zelfs leuke kleren voor terug. Niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de portemonnee!

Ga voor herbruikbare producten

In april organiseerde de NS een actie waarmee ze het meenemen van een eigen herbruikbare beker wilden motiveren. Door een container met 3500 niet- recyclebare wegwerpbekers in de stationshal van Utrecht Centraal te zetten, konden mensen zien hoeveel er per uur bespaard zou kunnen worden. Als iedereen dus hun eigen beker mee zou nemen, zouden er 80.000 wegwerpbekers per dag worden bespaard. Een goed voorbeeld van een klein gebaar, groot effect.

steven-ungermann-e6PwBakXOJM-unsplash.jpgVerpakkingsvrije boodschappen

Ook kiezen voor producten zonder onnodige verpakking houdt de prullenbak leger. Ga dus bijvoorbeeld voor de losse appels (wel je eigen herbruikbare fruitnetje meenemen) en niet voor de zak. Sommige producten zijn helaas lastig zonder onnodige verpakking te vinden. In dat geval zijn voordeel verpakkingen een duurzame keuze. Hierdoor maak je uiteindelijk een beetje minder afval. Gelukkig zijn er ook nieuwe initiatieven zoals Pieter-Pot, een online supermarkt waar je je boodschappen in glazen potten krijgt. Die potten lever je dan de volgende keer weer in waarna ze worden gewassen en hergebruikt. Duurzaam en het staat nog leuk ook! Je kan ook steeds vaker verpakkingsvrije producten kopen bij supermarkten. De Albert Heijn heeft afgelopen maand bijvoorbeeld een nieuw concept geïntroduceerd waarbij je droge producten zoals rijst, pasta, noten en suiker uit een dispenser kunt halen.

Wij wensen je heel veel succes met de Week Zonder Afval en onthoud: het gaat er niet om dat je het perfect doet, maar dat je er bewust mee bezig bent. Als iedereen een klein beetje doet, doen we samen een hele hoop!

Wil je meer tips over het thema Spullen? Neem dan een kijkje in de toolkit door in te loggen op Eco-schools.nl! Ben je nog geen Eco-School? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..