Landelijke Zaaidag

Alle onderwijstypen
zaaidag
Datum: 22 april 2019

Op de Landelijke Zaaidag worden particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters opgeroepen om bloemstroken aan te leggen opdat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat. Aanleiding van deze actie is één van de conclusies die Koos Biesmeier stelt na afloop van het VN congres in 2016: ´Ik hoop dat mensen zich bewust worden van het belang van bijen en in steden vaker letterlijk de bloemetjes buiten zetten. Tuinen en balkons met bloemen kunnen bijen zeker helpen om meer voedsel te vinden', zegt hij. ‘Het is net als met een minuut korter douchen: als je de enige bent die het doet maakt het niets uit, maar als iedereen het doet zorgt dat wel voor een groot verschil.’

Het VN congres geeft overduidelijk aan hoe belangrijk bestuivende insecten waaronder bijen zijn en dat ze bescherming nodig hebben. Bescherming tegen schadelijke bestrijdingsmiddelen maar ook voldoende en gevarieerd voedsel. Dat laatste kunnen we in Nederland verbeteren door met zijn allen bloemen te zaaien en te planten.

Zaaien doet Zoemen, ook op school

De kinderen van nu zijn de beslissers van de toekomst. Bewustwording dat bijen belangrijk zijn kan in de tuin van de basisscholen worden onderwezen. Daarom roept de organisatie 'Bijenlint' bedrijven en ouders op om een zaaipakket aan scholen te doneren. De docent kan dan met de kinderen bloemen zaaien en laten ervaren hoe bijzonder de bijen zijn.

Meer informatie: www.bijenlint.nl