Niet alleen de scholen, ook gemeenten en (gemeentelijke) centra voor natuur- en milieueducatie kunnen het initiatief nemen om de scholen in hun gemeente te helpen verduurzamen. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van het programma Eco-Schools. Hoe? Bijvoorbeeld door lokale scholenbijeenkomsten te organiseren of door Eco-Schools financieel (gedeeltelijk) te faciliteren. De begeleiding kan worden uitgevoerd door het lokale NME-centrum, iemand van de gemeente of een zelfstandige in de regio.

Voorbeelden:

  • Zeist (in combinatie met Waardevolle School)
  • Hilversum (in combinatie met Waardevolle School)
  • Schiedam
  • Goeree-Overflakkee
  • Nijmegen
  • Maastricht
  • Culemborg (in combinatie met Gezonde School)
  • Den Haag
  • Haarlem
  • Uw gemeente hier? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Versterking NME & Eco-Schools
Landelijk wordt natuur- en milieueducatie (NME) door veel partijen aangeboden en het aanbod is enorm. Op ieder thema en ieder lesniveau is er een schier eindeloze hoeveelheid aan lesbrieven, leskisten, lesmaterialen, lesactiviteiten en locaties. Zoveel zelfs dat scholen vaak door de bomen het bos niet meer zien en dat de inspanningen die de scholen doen fragmentarisch zijn: dit jaar een afvallesje, volgend jaar een waterles en daarnaast enkele vaste onderdelen zoals de Boomfeestdag, de Dag van de Duurzaamheid, de Opschoondag van Nederland Schoon, Warmetruiendag of schooltuinieren. Ook de relatie tussen NME-centra en scholen is daardoor vaak fragmentarisch.

De procesbenadering van Eco-Schools zorgt ervoor dat afzonderlijke projecten onder één vlag worden gebracht. Het Zevenstappenplan en de tien thema’s bieden een duidelijke structuur en een kapstok voor duurzaamheid op school. De samenwerking tussen NME en Eco-Schools hierbij biedt kansen om contacten met de scholen te intensiveren en om samen invulling te geven aan lokaal, gemeentelijke beleid. In onderstaande notitie lichten we diverse opties toe van hoe een samenwerking tussen Eco-Schools Nederland en lokale NME-centra eruit zou kunnen zien. Het document biedt een voorstel om te komen van ad hoc-inspanningen op het gebied van NME naar een structurele inbedding van duurzaamheid op Nederlandse scholen en daarmee de positie van NME te versterken. Het voorstel speelt in op de vraag van diverse NME-centra om de regionale positie van NME te versterken aan de hand van een rol in het programma Eco-Schools. Hieronder is toegelicht met welke gemeenten en/of NME-centra er al een samenwerking is.

Download de notitie 'Versterking NME & Eco-Schools'

Bekijk welke uitvoeringspartners al zijn aangesloten.