Certificering juni decemberJuni auditmaand zit er weer op! Als auditmaand is juni voor jullie én voor ons een ontzettend gave maand. Het hele jaar door werken we met z'n allen hard om duurzaamheid een plek te geven op scholen en daarvoor van alles te organiseren. In juni (en december) is het tijd om te oogsten! We horen prachtige verhalen en zien fantastische resultaten op de scholen die we in deze maand mogen belonen met een certificaat of zelfs met een Groene Vlag. Twee Bronzen certificaten, een Zilveren certificaat en vijf Groene Vlaggen zijn er dit keer toegekend en daar blijft het niet bij. Voor veel scholen was het nog even bikkelen tot het einde, waardoor ook in de komende drie weken nog audits staan gepland en auditverslagen worden afgerond.

De Bronzen en Zilveren certificaten zijn mooie tussenstappen en mijlpalen op weg naar de Groene Vlag. De ingevulde werkboeken kwamen weer op ons af, met daarin (de ene keer uitgebreider dan de andere keer) gave verhalen over de afgelopen tijd. Het allermooist zijn echter de auditbezoeken! Trotse leerlingen, docenten en directeuren laten dan zien wat ze hebben gedaan. We horen de persoonlijke verhalen achter de feiten in het werkboek en die verhalen zijn fantastisch. We werden rondgeleid door de Natuurtuin van Wellantcollege Boskoop, werden op de International School of Amsterdam door achtjarigen toegesproken over het belang van schone technologie, lazen het prachtige musicalscript van RKBS De Achtsprong in Achthuizen over Eco-helden versus Eco-boeven, dat ze tijdens de uitreiking van de Groene Vlag zullen opvoeren en het Da Vinci College Purmerend vierde het behalen van de Groene Vlag op hun jaarlijkse Eco-conferentie. En natuurlijk nog heel veel meer! Benieuwd naar de verhalen van scholen of wil je ook jullie verhaal graag met andere scholen delen? Lees of schrijf dan een Estafetteblog!

Hoe zat het ook alweer? Twee auditmomenten: juni en december

Het Eco-Schoolsproces beslaat idealiter twee jaar: na één jaar wordt het Bronzen certificaat toegekend, na nog een half jaar het Zilveren certificaat en na twee jaren deelname is de Groene Vlag als het goed is in zicht! Er zijn twee vaste momenten in het jaar wanneer wij certificeren. Dit zijn ‘einde schooljaar’ (omstreeks juni) en ‘einde kalenderjaar’ (omstreeks december). Waarom? Om drie redenen. We lichten ze hier kort voor je toe.

1. Stok achter de deur
De vaste momenten voor certificering zijn voor jou en jouw school een stok achter de deur om nét even een tandje bij te zetten als je bijna klaar bent met een stap. Zo houd je alle betrokkenen actief in het proces om een duurzame school te worden. Scholen kunnen zo gericht toewerken naar het volgende moment voor de fase waar zij dan aan toe zijn: Brons, Zilver of de Groene Vlag. Het moet goed, maar hoeft niet perfect! Duurzaamheid is een veranderproces, dat uiteindelijk door de hele school heen terug moet komen. Je bent daarmee nooit klaar. Wacht dus niet tot alles perfect is, maar gebruik de momenten van juni en december om te auditen waar je dan staat en dat je dan een certificaat of Groene Vlag krijgt. Want… na het behalen van een certificaat of de Groene Vlag gaat het gewoon door!

2. Uitwisseling met andere scholen
De vaste momenten in het jaar zorgen ervoor dat we je beter inzicht kunnen geven in welke scholen zich in dezelfde fase bevinden als jouw school. Het wordt daardoor gemakkelijker om met hen kennis en ervaringen uit te wisselen en elkaar te motiveren richting de volgende mijlpaal. Benieuwd welke scholen zich in dezelfde fase bevinden? Neem dan eens een kijkje op de Scholenpagina! Hier staat per school aangegeven in welke fase deze zich bevindt.

3. Publiciteit
Het is ontzettend leuk en motiverend om in de eigen woonplaats of in de regio bekendheid te geven aan wat je allemaal hebt gedaan als Eco-School. Dat wordt makkelijker als een grotere groep scholen tegelijk een certificaat of de Groene Vlag behaalt. De publiciteit werkt niet alleen extern, misschien werkt de publiciteit juist wel vooral intern. Waarbij meer leerlingen, docenten en medewerkers in de school beseffen dat je een duurzame school bent en daar samen je best voor doet. Dus stel die momenten niet uit.

Afwijken van de planning

Is het jullie net niet gelukt om de audit aan te vragen voor de zomer, maar duurt december voor jullie nog wel erg lang? Laat het ons dan even weten. Samen met het Eco-team en jullie begeleider stemmen we af wat voor jullie de beste planning is.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven