kerstboom 2016Vijftien enthousiaste scholen deden dit jaar weer mee aan het project ‘Litter Less’. Dit is een internationaal (zwerf) afvalproject, opgezet door Eco-Schools International. Doet jouw school mee, dan ontvang je $500,- om te besteden aan een afvalproject of -campagne op school. Het doel van het project is om bewustwording te krijgen rondom (zwerf)afval. Dat betekent dat scholen zich inzetten voor minder afvalproductie, minder zwerfafval en meer hergebruik en recycling. Ook afgelopen schooljaar was Litter Less weer een succes en verschillende manieren van aanpak leverden bijzondere resultaten en verhalen op.

Kunstwerken

Populair dit jaar was om van ingezameld afval kunstwerken te maken. Op OBS de Pantarijn maakten kinderen broches en decoratie voor lampen en ze leerden zo veel over klein afval. Op het Edudelta College in Middelharnis resulteerde de afvalinzameling in een fantastische kerstboom bestaande uit 579 plastic flesjes. Deze flesjes waren nog maar het topje van de ijsberg want in totaal zijn er op deze school 23.250 plastic flesjes ingezameld.

Gescheiden inzameling en bewustwording

Op een aantal scholen is ervoor gekozen om Litter Less te gebruiken om gescheiden afval door te voeren op school. Op het Da Vinci College in Purmerend begon dit met een onderzoek van leerlingen naar de bereidheid om afval te scheiden. Hieruit bleek dat 71% van de leerlingen afvalscheiding belangrijk vond en 91% bereid was om hieraan mee te werken. Volgend schooljaar zal op deze school het afval schoolbreed gescheiden worden.

Sommige scholen hebben ingezet op gescheiden afvalinzameling en andere scholen zijn gaan onderzoeken hoe ze de hoeveelheid afval konden beperken. Opvallend om te melden is dat De Paradijsvogel erachter kwam dat er 26 A4tjes per week per leerling worden gebruikt (dat is 15.600 A4tjes per jaar). Deze bewustwording heeft geleid tot een besparing van 10 kilo afvalpapier per week. Op alle scholen was er sprake van bewustwording en beperking van afval.

Bijzondere vondst

kluisBij het Clusius College in Purmerend werd wel een hele bijzondere vondst gedaan. Tijdens een opruimactie in de omgeving van de school werd er met magneten in sloten en vaarten gevist naar ijzerafval. Dit leverde honderden kilo’s aan fietsen, grasmaaiers, ijzeren staven en blikken op. Het grote klapstuk was echter een kluis. Na onderzoek van de politie bleek dat deze kluis was gestolen bij een inbraak, maar helaas was de kluis leeg.

Zoals je hebt kunnen lezen heeft Litter Less afgelopen schooljaar veel mooie resultaten, kunstwerken en verhalen opgeleverd. Hoogstwaarschijnlijk is er ook in het schooljaar 2017-2018 weer ruimte voor scholen om mee te doen! Houd de website en de nieuwsbrief daarvoor in de gaten om te zien wanneer de inschrijving wordt geopend.

Litter Less is een project vanuit Eco-Schools International, gesponsord door de Wrigley Company Foundation. Litter Less is er op gericht zwerfafval te verminderen en het gedrag van kinderen en jongeren op de lange termijn te beïnvloeden. Litter Less wordt uitgevoerd in 25 landen, met steun van de Wrigley Company Foundation.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven