ondertekening Eco Schools regio NoordOp maandag 6 februari 2017 ondertekenden Eco-Schools Nederland, IVN instituut voor duurzaamheid en natuureducatie en Perspectief op Energie  een samenwerkings­overeenkomst voor de verduurzaming van scholen in Groningen, Friesland en Drenthe. Doel van de samenwerking is dat 10% van alle scholen in de drie noordelijke provincies structureel met duurzaamheid aan de slag gaan en dat zij het door de Verenigde Naties erkende duurzaamheidskeurmerk Eco-Schools behalen.

Aanleiding

Een groot aantal kinderen groeit op in een consumptiemaatschappij waarin de groei van de economie belangrijker is dan de kwaliteit van de leefomgeving en het welzijn van mensen. In een duurzame samenleving zijn de elementen mens, milieu en middelen in balans. Via het programma Eco-Schools leren kinderen zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een goede leefomgeving nu en straks, hier en elders. Op dit moment hebben 36 van de 123 deelnemende scholen het Eco-Schoolskeurmerk.

Samenwerking

De samenwerkende partners ondersteunen scholen die willen deelnemen actief met energiekennis, natuur- en milieueducatieve materialen, activiteiten en procesbegeleiding. Scholen die kiezen om een duurzame school te worden, bepalen zelf met welke thema’s zij aan de slag gaan. De keuze wordt gemaakt op basis van de Eco-scan die de school uitvoert. Leerlingen, docenten en het management in het Eco-team kiezen samen wat ze aanpakken en hoe. De samenwerkende partijen ondersteunen de school gericht op de  onderdelen waar de school duurzamer wordt. De thema’s worden verbonden met het curriculum van de school en met de maatschappij. Met de procesbegeleiding lopen de scholen via 7 stappen in circa twee jaar naar de audit voor het keurmerk.

De ondertekening vond plaats in het Duurzaamheidscentrum Assen.


Eco-Schools

IVN, instituut voor duurzaamheid en natuureducatie

Perspectief op Energie

Eco-Schools is het door de VN erkende keurmerk voor duur­zame scholen. Wereldwijd zijn er 49.000 deelnemende scholen in 64 landen. In Nederland zijn er 123 deel­nemende scholen.

Eco-Schools helpt scholen om duurzaamheid van binnenuit te realiseren. Leerlingen, mede­werkers en management zorgen samen dat leren voor duurzaamheid hand in hand gaat met een goed beheer van de school en goed werkgever­schap. In gemiddeld twee jaar tijd heeft de school het keur­merk en daarna volgt iedere twee jaar hercontrole.

IVN is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau bij de natuur betrekt. In je tuin, op je balkon, in de buurt en verder weg. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. IVN verzorgt in de nationale parken de educatie en voorlichting. Landelijk coördineert IVN de natuur- en milieueducatie. De vereniging IVN heeft 17.000 vrijwilligers verdeeld over 175 afdelingen in het land en een beroeps­organisaties voor de actieve ondersteuning in de provincies.

Perspectief op Energie wil de eigen ervaringen met duurzaamheid inzetten voor projecten waarbij betrokkenheid voelbaar is

Samen onderzoeken welke impact jij hebt op de leefbaarheid van de aarde. En aan de slag gaan om als samenleving op een toekomstbestendige, duurzame manier met de aarde om te gaan.

www.eco-schools.nl

Hak van Nispen
nationaal coördinator Eco-Schools
030-6358900
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

www.ivn.nl

Mark Tuit
Regiodirecteur IVN Regio Noord
06-52655112
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.arjanlucius.nl

Arjan Lucius
06-395 007 01
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Foto: ondertekening Eco-Schools © Timanca IVN Drenthe

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven