sme advies homeEco-Schools is het internationale keurmerk voor duurzame scholen. Wereldwijd zijn er meer dan 50.000 deelnemende scholen en in Nederland 125. Eco-Schools zorgt dat leerlingen/studenten zelf de duurzame verandering van de school van binnenuit vormgeven.

Bij Eco-Schools Nederland krijgen we regelmatig vragen van mensen die bij Eco-Schools stage willen lopen of willen afstuderen, met wellicht zelfs een baan bij Eco-Schools. Met alle varianten hebben wij goede ervaringen. Nu het programma zich in Nederland in hoog tempo ontwikkelt, willen wij meer HBO-er en WO-ers de ruimte bieden om daaraan mee te werken.

Wij bieden ruimte voor stagiairs en afstudeerders voor een periode van minimaal 3 maanden en minimaal 3 dagen per week. We werken nauw samen in het Eco-Schools team en we verwachten van de stagiair/ afstudeerder ook een actieve betrokkenheid. Dit betekent dat je ook een groot deel van je tijd op kantoor of bij de scholen zelf aanwezig zal moeten zijn. Vanuit Eco-Schools wordt geen stagevergoeding geboden, wel worden reiskosten vergoed.

Concreet zijn wij voor stages en afstudeeronderzoeken op zoek naar:

1. Afstudeeronderzoek - Ontwikkeling systematiek voor excellentie (per direct)

Scholen kunnen na circa twee jaar de Groene Vlag van Eco-Schools bereiken en daarna worden de scholen ieder twee jaar herkeurd. Het blijkt dat scholen bij volgende Groene Vlaggen ook de waardering willen krijgen als zij op een speciaal onderdeel of thema bijzonder goed scoren. Voor Eco-Schools is het aantrekkelijk om deze scholen daarvoor te waarderen en om deze scholen als voorbeeld voor anderen te kunnen laten fungeren. Een goede systematiek met criteria en afspraken over het gebruik moet worden ontwikkeld. Daarbij gaat het zowel om het proces van verduurzaming als de inhoudelijke resultaten die geboekt worden op thema’s als energie, afval etc. Wij zoeken een afstudeerder met een achtergrond in duurzame ontwikkeling en iemand die goed in overleg met scholen kan kijken wat de mogelijkheden zijn.

2. Afstudeeronderzoek - Ontwikkeling systematiek volwassenheidsniveaus (per direct)

De Wageningen Universiteit heeft samen met Wellantcollege en Nordwin College het ‘Groene Kompas’ ontwikkeld om de volwassenheidsniveaus van scholen op het gebied van duurzaamheid te kunnen waarderen. Scholen groeien geleidelijk van de “activiteiten-georiënteerde fase” naar de “proces-georiënteerde fase” tot uiteindelijk de “maatschappij-georiënteerd fase”. Deze systematiek helpt het management en de Eco-teams om te zien waar ze staan en wat de volgende stappen zijn die gezet moeten worden. In onze begeleiding en bij de audits voor de Groene Vlaggen willen we scholen hierin begeleiden en hierop toetsen, opdat zij extra ondersteuning en informatie krijgen. Voor de toetsing moeten aanvullende vragen en criteria ontwikkeld worden. Wij zoeken een afstudeerder met een achtergrond in duurzame ontwikkeling en iemand die ons kan helpen om de volwassenheidsniveaus verder te ontwikkelen voor de Eco-Schools. 

3. Stage - Communicatie met de scholen en sociale media

De communicatie vanuit Eco-Schools is organisch gegroeid. Trainingen, kennisdagen, nieuwsbrieven, website, promotiematerialen, Facebook en Twitter worden ingezet. De vraag is (1) of we de juiste dingen inzetten; (2) of de instrumenten of kanalen die we hanteren het gewenste effect sorteren en (3) of we de gekozen instrumenten meer effect kunnen laten sorteren. Zo zien we op het gebied van sociale media dat de aandacht voor Twitter als aandacht redelijk goed blijft bij bedrijven en overheden en dat de aandacht voor Facebook beperkt is. Daarnaast leeft de vraag of wij een directe communicatie met de leerlingen/studenten via Instagram op moeten zetten. Of moeten we juist meer focussen op een groter effect met onze maandelijkse nieuwsbrieven? Wij zoeken een stagiaire met een communicatieachtergrond die ons kan helpen hierin de juiste keuzes te maken, ons communicatieplan kan herzien en ook praktisch kan ondersteunen met de uitvoering van de online communicatie.

4. Stage - Communicatie en vormgeving

Wij hanteren bij Eco-Schools in Nederland een eigen huisstijl. Daarnaast is er de internationale huisstijl van Eco-Schools. Onze huisstijl is werkende weg tot stand gekomen en is toe aan een meer eigentijdse uitstraling. Deze huisstijl willen wij doorvoeren in al onze uitingen, zoals presentaties, nieuwsbrieven, flyers, website, sociale media, promotieartikelen, enzovoort.  De nieuwe huisstijl moet aansluiten  bij de doelgroepen scholen, schoolbesturen en partners (bedrijven, NGO’s, gemeenten, en dergelijke). Wij zoeken een stagiaire met een achtergrond in de grafische vormgeving en communicatie die deze verandering kan helpen doorvoeren.

Voor meer informatie over stages en afstudeeronderzoeken, neem contact op met:


Hak van Nispen
nationaal coördinator Eco-Schools
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(030) 635 89 11

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven