Welkom terug op school! Na regio Midden en regio Zuid, is ook regio Noord vandaag weer begonnen. Dat betekent dat het ook voor het Eco-team weer tijd is om in actie te komen. Wat gaan jullie dit schooljaar allemaal doen?

Eco-scan (stap 2)

eco scanAls het goed is, starten jullie het schooljaar met het uitvoeren van de Eco-scan. Door de scan jaarlijks uit te voeren, krijg je als Eco-team grip op de voortgang van jullie school. Hoe doen jullie het nu ten opzichte van vorig jaar? Wat gaat er goed? Wat kan of moet er nog beter? Op basis van de resultaten van de Eco-scan kies je vervolgens met welke thema’s jullie het komende jaar aan de slag willen en die geef je een plaats in het actieplan.

Tip: betrek zo veel mogelijk leerlingen en docenten bij het uitvoeren van de Eco-scan
Tip: log in en gebruik de handleiding voor stap 2

Actieplan (stap 3)

Het actieplan is een vervolg op de resultaten van de Eco-scan. Uit de scan is naar voren gekomen aan welke thema’s jullie aandacht willen geven en welke  verbeteropties jullie daarvoor zien. Voor die thema’s moet vervolgens een actieplan worden opgesteld.

Tip: log in en gebruik de handleiding voor stap 3
Tip: zet in het actieplan zowel maatregelen, als acties

Per thema kun je meerdere doelen en bijbehorende maatregelen en acties verzinnen. Zoek daarbij een goede mix tussen maatregelen en acties. Wat we daarmee bedoelen? Een voorbeeldje. Stel, je wilt aan de slag met het thema afval. Veel Eco-teams kiezen er dan voor om gescheiden afvalinzameling in te voeren. Een heel belangrijke maatregel! De daadwerkelijke invoering  kan echter vaak nogal op zich laten wachten, bijvoorbeeld doordat er een nieuw contract met de afvalinzamelaar moet worden afgesloten. En bovendien: als het al lukt, dan is het daarna ook nog eens belangrijk dat leerlingen en docenten de bakken op de goede manier gaan gebruiken (dus: het juiste afval in de juiste bak).

Daarom werkt het goed om, naast de invoering van zo’n maatregel, ook een actie te organiseren waarbij je leerlingen en docenten betrekt. Met een leuke actie zorg je dat het thema in de school meer gaat leven en dat meer mensen betrokken raken bij de activiteiten van het Eco-team. Voor het thema afval kun je er dan bijvoorbeeld voor kiezen om mee te doen aan de Landelijke Opschoondag. Zo betrek je bovendien niet alleen de mensen in de school, maar trek je als school de wijk in om ook jullie omgeving verder te verduurzamen.

duurzame dagenTip: sluit aan bij (inter)nationale themadagen

De leden van het Eco-team van jullie school zijn niet de enigen die aan duurzaamheid werken. Door heel het land en over heel de wereld komen mensen in actie om hun leefomgeving te verduurzamen. Er zijn dan ook veel (inter)nationale themadagen waarop je als Eco-team kunt aansluiten. Enkele bekende voorbeelden zijn de Dag van de Duurzaamheid, de Warmetruiendag en natuurlijk de Landelijke Opschoondag. Er zijn er echter nog veel meer! We hebben er een heleboel voor jullie op een rijtje gezet. Benieuwd welke dat zijn en hoe je hierop als Eco-team kunt aansluiten? Neem dan een kijkje in de agenda. We zijn benieuwd wat jullie dit jaar allemaal gaan doen!

Ga naar de agenda

Op naar weer een duurzaam jaar met hopelijk een heleboel mooie en leuke acties van de Eco-teams. Heel veel plezier en succes daarbij. Wij kijken uit naar de mooie verhalen!

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

eerste estafetteblog

Benieuwd naar nieuws van scholen? Lees hier hun verhalen!

Archief nieuwsbrieven