Jong geleerd is oud gedaan: voedselvoorkeuren die op jonge leeftijd worden aangeleerd, zetten zich voort op latere leeftijd.

Wij zijn momenteel bezig met een onderzoek om te achterhalen of schooltuinieren zulke voedselvoorkeuren voor groenten en gezond eten bij basisschoolkinderen kan stimuleren. Eten kinderen makkelijker radijsjes wanneer ze deze zelf hebben gekweekt? En verandert er iets in hun persoonlijke of sociale ontwikkeling na een tijdje schooltuinieren? Dit zijn vragen die we uitzoeken binnen het I’VE GROWN project, een vijfjarig onderzoek van de Wageningen Universiteit, in samenwerking met Rijk Zwaan, Jong Leren Eten, en Alliantie Schooltuinen. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, zijn we op zoek naar scholen door heel Nederland die mee willen doen aan ons onderzoek.

Welke basisscholen zoeken we?

Voor het onderzoek zijn we op zoek naar reguliere basisscholen:

  1. Waarvan ten minste één klas in de bovenbouw (groep 5-8) voor het eerste jaar schooltuinlessen volgt.
  2. Waar kinderen tijdens schooltuinlessen hun eigen groenten/fruit verbouwen, van zaadje tot oogst.

Wat levert het de school op?

Het is voor het eerst dat op deze schaal in Nederland onderzoek wordt gedaan naar de effecten van schooltuinieren. Door deelname levert u dus een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek, maar er zijn nog andere voordelen:

  1. Inzicht in de resultaten: Bent u ook benieuwd naar de resultaten van het onderzoek? We houden u de hoogte van onze bevindingen.
  2. Promotiemateriaal: Wanneer gewenst, delen we de specifieke resultaten van uw klas/school. Misschien kunt u dit gebruiken om het schooltuinprogramma op uw school in de schijnwerpers te zetten?
  3. Begrijpend lezen: In de twee uren dat wij langskomen, oefenen de kinderen begrijpend lezen op een andere manier dan ze gewend zijn.
  4. Kinderen vinden het een leuke activiteit: Uit ons vooronderzoek blijkt dat de meeste kinderen dit leuk vinden om te doen. Zo wilde meer dan de helft van de kinderen nog wel eens zo’n vragenlijst invullen!

Meer informatie en aanmelden?