Ben of ken jij een tiener die ’s nachts ligt te piekeren over de klimaatcrisis? Die klaar is met politici die geen vinger uitsteken? Die vaak naar klimaatprotesten gaat of hun familie overhaalt tot bewuster leven? Neem dan contact op met de VPRO! Ze zijn namelijk bezig met een documentaire over tieners met klimaatzorgen en willen graag meer informatie.

climate people street crowd 2990610
 

De VPRO is op zoek naar tieners (12-18 jaar) die zich bezighouden met het klimaat. En specifiek tieners die zich hier ernstige zorgen over maken/hier zelfs psychisch mee worstelen! De VPRO wil hier namelijk graag een documentaire over maken om te laten zien welke last de volgende generatie met zich meedraagt en ook hoe hun visie op de toekomst en het klimaat verschilt met dat van bijv. hun ouders. Om een goed beeld te krijgen van waar tieners precies mee worstelen wil de VPRO-redactie hen graag spreken. Ken of ben jij iemand die voor een gesprek zou openstaan? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wees gerust: dit gesprek is enkel nog voor de research!

Uitgebreide informatie

Waar zijn we mee bezig?

Met een documentaire over tieners in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die erg worstelen met de klimaatproblematiek.

Wie zoeken we?

Tieners die psychisch lijden onder de klimaatproblematiek, in actie komen door bijv. te protesteren of andere acties op touw te zetten, die zelf hun leven drastisch veranderen om hun eigen steentje bij te dragen aan de verbetering van het klimaat of hun familieleden ook onder druk zetten om bijv. korter te douchen, geen vlees meer te eten en niet meer met het vliegtuig op vakantie te gaan. Maar het belangrijkst vinden we die worsteling!

Wat is het doel?

Nederland laten zien welke last deze tieners op hun schouders dragen en om de clash tussen de oude en nieuwe generatie te laten zien met betrekking tot de klimaatproblematiek.

Is de 12 tot 18 jaar een harde leeftijdsgrens?

Nee, als het tieners zijn van 10 of 11 jaar die hier heel erg mee bezig zijn, is dat ook goed. Maar onder de 10 vinden we wel te jong.

Wat gebeurt er als je een mailtje stuurt?

We zijn op dit moment alleen nog maar bezig met de research. We willen nu vooral zo veel mogelijk informatie over het onderwerp en zijn nog niet bezig met het vragen van personages voor de film. Het kan wel zo zijn dat we mensen die we hebben gesproken hier op een later moment weer voor benaderen, maar het gesprek is helemaal vrijblijvend.

Wat vragen we?

We vragen de tieners naar waarom ze zo bezig zijn met het klimaat, sinds wanneer, en op welke manier het hen bezighoudt. Naar hun visie op de klimaatproblematiek en hoe ze hun toekomst voor zich zien. Ook vragen we naar leeftijd, woonplaats (alleen naar de naam van de stad of het dorp) en naar in welk jaar ze van de basis-/middelbare school zitten en in het laatste geval ook op welk niveau. Dit willen we weten om te kijken welke tieners hier het meest mee bezig zijn en ook met het oog op diversiteit. We willen het liefst tieners uit alle windstreken.

Wat gebeurt er met de informatie?

De informatie uit het gesprek wordt enkel gedeeld met de mensen die aan dit project werken. Het wordt niet verder verstrekt.

Hoe lang duurt zo’n gesprek?

Ongeveer 15 à 20 minuten.