Kaart juli 2016Het eind van het vorige schooljaar werd gemarkeerd door de audits van Eco-Schools. Meer dan 20 scholen hebben wij kunnen certificeren, met als gevolg dat we ook meer dan 20 certificaten en vlaggen hebben kunnen uitreiken! Sommige daarvan worden begin van dit schooljaar uitgereikt, waarmee het nieuwe jaar wordt afgetrapt. Ook een heleboel scholen komen in de volgende auditmaand, namelijk december, aan de beurt. Er wordt hard gewerkt!

Media

Die goede, duurzame ontwikkelingen bij de deelnemende Eco-Schools blijven niet onopgemerkt. Eco-Schools zetten zichzelf op de kaart en trekken steeds meer aandacht. Variërend van Trouw tot lokale media of via interne bladen van scholenkoepels tot zelfs in de Tweede Kamer is aandacht gegeven aan Eco-Schools als methode om duurzaam onderwijs structureel aan te pakken. Blijkbaar zitten we met elkaar op de goede weg.

Overheden

Vanuit de kant van de overheden is er ook extra aandacht. Allereerst de gemeente Zeist: GroenLinks-raadslid Camstra heeft een raadsvoorstel gemaakt om alle voortgezet onderwijsscholen te verduurzamen aan de hand van Eco-Schools. Dit voorstel is unaniem aangenomen met bijbehorend budget. Ook vanuit de Natuur- en Milieueducatie is er enthousiasme om Eco-Schools te gebruiken als middel om structureel aan duurzaamheid aandacht te geven op de scholen. Speciaal voor de NME–centra organiseren we daarom een bijeenkomst. Deze zal plaatsvinden op 20 september; kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Partners

Ook de samenwerking met organisaties als DuurzaamDoor, RVO, Ruimte-OK, Green Deal Scholen, Dutch Green Building Council en IVN groeit steeds verder. Wij merken dat de aanpak van Eco-Schools, waarin leerlingen actief betrokken worden bij een duurzaam schoolgebouw, aanspreekt; zeker omdat iedereen inziet dat een goed gebouw niet zonder een goed gebruik kan!

Bedrijven

Ook bedrijven benaderen ons steeds vaker omdat zij partner willen worden van Eco-Schools. Voordat je het weet, heb je het vervolgens over hygiënisch toiletpapier, zonnepanelen, groenwanden, kopieerapparaten, cradle to cradle papier en nog veel meer. Uitgangspunt voor ons is dat Eco-Schools geen verkoopkanaal is. Wij zoeken partners die zelf koploper in duurzaamheid zijn en die iets te bieden hebben waar de scholen echt duurzamer mee kunnen worden. Twee voorbeelden zijn de net gelanceerde actie met GreenFox en de jaarlijkse (zwerf)afvalcampagne Litter Less. Litter Less is een subprogramma van Eco-Schools dat mogelijk wordt gemaakt door het bedrijf Wrigley. In Nederland mogen 15 scholen meedoen; scholen kunnen dan via ludieke activiteiten aandacht geven aan (zwerf)afval. Ook meedoen? Houd het nieuws in de gaten, want de aanmelding wordt binnenkort geopend!

Met 113 deelnemende scholen, de dag voor het voortgezet onderwijs op 12 oktober, de media-aandacht en de partners bij overheden organisaties en bedrijven, kunnen we zeggen dat we full swing het nieuwe schooljaar ingaan. Eco-Schools gaat goed; leerlingen en scholen worden stap voor stap duurzamer! 

Meer weten of voor leuke ideeën, neem contact op met:

  • Hak van Nispen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030-6358911/06-24215099