Eco-Schools op Groen 2012Duurzaam is niet langer toekomstmuziek. De kansen voor groene business liggen nú voor het grijpen. Met deze boodschap ging het congres Groen 2012 op 23 februari van start. Voor een zaal vol ondernemers uit Noord-Nederland zorgden dagvoorzitter Inge Diepman, burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone en duurzaam ondernemer Ruud Koornstra voor een inspirerende aftrap.

Dagvoorzitter Inge Diepman staat eerst even stil bij de naam van het congres: Groen 2012. "Wat ik zo mooi vind, is dat het jaartal erbij vermeld staat. 2012: dat verwijst naar het nu. Als we het over groen en duurzaam hebben, gaat vaak over transitie naar morgen en overmorgen. Maar er gebeurt vandáág al zoveel waarbij je als ondernemer kunt aanhaken. Daar staat Groen 2012 voor: een congres met een business-to-businessprogramma en een praktische insteek."

Ruud Koornstra: ministerie van implementatie?

Keynote speaker is Ruud Koornstra. Duurzaam ondernemer avant la· lettre en eigenaar van Tendris. Hij gaat in op het belang van verandering. "We zijn bang dat onze kleinkinderen het slechter krijgen dan wijzelf. Maar we zijn ook bang voor verandering. Dat moeten we doorbreken. Gelukkig hoeven we niet meer te discussiëren over het waarom van groen. Dat hebben de meeste mensen inmiddels helder. We zitten nu in een omslag naar anders denken en handelen. Worst maken van planten. Energie verkopen vanuit je achtertuin."

De meeste oorlogen gaat over olie en gas, vervolgt Koornstra.· "Als we die grondstoffen niet meer nodig hebben, dan ziet de wereld er revolutionair anders uit. Om die omslag in gang te zetten én voorop te blijven lopen, moeten we als ondernemers sámen de handen uit de mouwen steken. En als we daarbij kunnen bouwen op een betrouwbare overheid, dan krijgen we een paradijs op aarde."· Na deze positieve woorden van Koornstra verklaart dagvoorzitter Inge Diepman het congres Groen 2012 voor geopend.

Eco-Schools Nederland op Groen 2012

Eco-Schools Nederland was ook aanwezig op dit congres, als onderdeel van de stand van EnergyValley. Tijdens deze dag zijn veel nieuwe contacten gelegd om de deelname van scholen in noord Nederland te vergroten.
 
Eco-Schools is hét internationale keurmerk voor duurzame scholen.Thema’s als water, energie, afval enbiodiversiteit bieden mogelijkheden om op heel praktische wijze leerlingente leren verantwoordelijkheidte nemen voor hun leefomgeving. Eco-Schools biedt de leidraad waarmee scholen hun duurzaamheidsonderwijs kunnen inrichten. Na het doorlopen van het zevenstappenplan van Eco-Schools wordteen school officieel erkend als duurzameschool en ontvangt daarvoorhet internationale keurmerk de Groene Vlag.