Van 3 tot 6 juni vindt in Middelburg de internationale ronde van de INESPO Duurzaamheids Olympiade plaats. Leerlingen uit 46 landen presenteren hier hun duurzame projecten. Het evenement is vrij toegankelijk en interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in jongeren en duurzaamheid.

Inespo 2012INESPO

INESPO staat voor International Environment & Sustainability Project Olympiad. Onder het motto "Challenge yourself with INESPO" doet de wedstrijd een beroep op het vaak onderschatte oplossingsvermogen van jongeren. Juist jongeren bedenken nieuwe en verrassende oplossingen, doordat zij in staat zijn 'out of the box' te denken.

INESPO wil jongeren overal ter wereld interesseren voor de wetenschap en hen aanmoedigen daarin actief te worden. Door duurzaamheidsbewustzijn te combineren met natuurkunde, scheikunde, aardrijkskunde, biologie en maatschappijleer krijgen zij vat op de milieuproblematiek en kunnen zij deskundigheid ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en wetenschap.

Projecten door scholieren

Deelnemende scholieren moeten een project opzetten en uitvoeren volgens vaste regels. Zij moeten een probleem onderzoeken, een voorstel maken om hun gevonden oplossing in de praktijk te brengen, een maquette of proefopstelling maken die de oplossing goed illustreert en stakeholders uit de samenleving betrekken zodat het perspectief duidelijk wordt. Daarnaast bevordert het werken in groepjes tijdens het project, de internationale ontmoeting en de communicatie en presentatie in het Engels, hun sociale ontwikkeling en de ontwikkeling van wereldburgerschap.

Organisatie

INESPO wordt georganiseerd door Stichting Cosmicus, DuurzaamDoor (voorheen LvDO), SME Advies en IVN. In 2013 zijn bovendien Provincie Zeeland, University College Roosevelt en SCOOP nauw betrokken.

Meer informatie via www.inespo.org