groepsfoto miniconferentie MaastrichtDe verduurzaming van onderwijs als onderdeel van de 21st century skills wordt bij steeds meer scholen een uitdaging. De krimp in veel regio's, waaronder Zuid-Limburg, betekent op veel plekken dat er scholen fuseren waarbij locaties ge- of verbouwd gaan worden. Dit biedt mogelijkheden als het om “verduurzaming van onderwijs” gaat. Het gaat daarbij niet alleen over de technische maatregelen in en rondom een gebouw (o.a. isolatie, energiemaatregelen en verbeteren binnenklimaat), maar zeker ook over het vormgeven van duurzaam onderwijs en het betrekken van de schoolomgeving daarbij.

Om de realisatie van duurzame scholen in Maastricht en omstreken middels het programma van Eco-Schools een impuls te geven, vond er vorige week ter inspiratie en informatie een miniconferentie Eco-Schools plaats in Maastricht. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de gemeente Maastricht, CNME Maastricht en regio en het Unitesd World College Maastricht (UWC). Het UWC Maastricht is al een eind op weg om Eco-School te worden. De leerlingen zelf hielden ook een presentatie over de activiteiten die ze hebben opgezet rondom Eco-Schools. Die inspanningen werden beloond, want tijdens de conferentie konden we ze het Zilveren certficiaat uitreiken!

Tijdens de bijeenkomst maakten deelnemers dus kennis met ervaringen van een school die op het punt staat om de Groene Vlag te behalen (verhaal van het UWC). Ook werd het verhaal gepresenteerd van een school die pas aan het begin staat van deze certificering: IKC De Geluksvogel. Deze school gaat binnenkort verhuizen naar een prachtig nieuw schoolgebouw, dat is ontstaan door de betrokkenheid van veel verschillende mensen, waaronder docenten en ouders. Daardoor is een gebouw ontstaan dat echt past bij de onderwijsvisie van de school.

Interesse in de gecombineerde aanpak van duurzaam onderwijs en een duurzaam schoolgebouw? We nodigen u graag uit voor de Kennisdag van Ruimte-OK, waar wij hierover een workshop zullen verzorgen.

Lees meer

De conferentie was een groot succes, er was veel enthousiasme en een gemêleerd publiek: veel bezoekers vanuit scholen, daarnaast diverse wethouders en enkele andere vertegenwoordigers van de gemeente. De wethouder duurzaamheid van gemeente Maastricht verwelkomde eenieder. Wethouder Gerdo van Grootheest zei tijdens zijn toespraak “Vandaag is er tijd voor inspiratie, morgen voor actie!”.

Na afloop was er nog tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Een wethouder na een gesprek met een student van het UWC Maastricht: "Dit is het meest goedkope én goede advies dat ik ooit als wethouder financiën en duurzaamheid heb gekregen”. Dit was student-led change, waar Eco-Schools voor staat, in optima forma!

Het keurmerk Eco-Schools wordt steeds meer lokaal opgepakt en ingebed. CNME Maastricht en regio is erg enthousiast en gaat dit nu lokaal oppakken. Deze eerste pilot heeft de eerste school op weggeholpen en is eigenlijk de aftrap naar veel meer; nu gaat het pas echt draaien. John Steijns: “Eco-School worden betekent alle partijen mobiliseren en zorgen voor reuring in de tent.”. Ook in Amsterdam, Nijmegen, Haarlem en Den Haag zijn dergelijke ontwikkelingen gaande. Je leest er meer over op de pagina 'Partners; overheden en NME'.

logo uwc maastricht    logo eco schools  logo cnme maastricht en regio   logo groen maastricht

De miniconferentie was onderdeel van het DuurzaamDoor-festival
Er is een nieuwe manier van werken en dat vieren we door heel Nederland!
Zie www.duurzaamdoor.nl/DuurzaamDoor-Festival.

dd festival