ZonOpSchoolVeel grote geschikte daken – waaronder ook schooldaken – blijven, mede als gevolg van de huidige wet- en regelgeving, onbenut voor het opwekken van zonne-energie. Dat is een van de conclusies van het rapport 'Inventarisatie van nieuwe organisatievormen en financieringsconstructies in de Nederlandse zonnestroommarkt' dat in opdracht van Agentschap NL is geschreven.Read MoreToch gebeurt het al wel. Enig speurwerk laat zelfs zien dat er sprake is van een trend: in toenemende mate werken scholen, buurtbewoners en bedrijven samen om de zon op het schooldak te krijgen. De voorbeelden in het artikel 'Zon op het schooldak, kansen voor onderwijs' zijn daar illustraties van. Het programma NME ziet kansen voor dergelijke initiatieven. Zeker wanneer een link gelegd kan worden met het onderwijs. 

Zon op school

"Scholen hebben vaak mooie daken, geschikt voor zonne-energie", zegt Arjan Klopstra, procesmanager energie-educatie van NME. "Daarnaast willen veel scholen hun energierekening naar beneden brengen. Door zon op het dak kan er bovendien een verbinding worden gemaakt met het onderwijs waardoor de panelen extra betekenis krijgen. Ondanks financiële en wettelijke beperkingen lukt het op veel plaatsen om dergelijke initiatieven van de grond te krijgen. Wanneer de school de panelen ook een plaats geeft in het onderwijs wint het project aan kracht. Zonne-energie op je eigen school is een uitstekende manier om in de lessen aandacht te besteden aan techniek en energie thema’s." 

In het artikel worden een aantal van deze initiatieven beschreven. Hieronder vindt u een overzicht van bij ons bekende initiatieven:

Heeft u aanvullingen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie

Bron: Programmabureau NME