AI Website Plaatje 01Bestel gratis het lesmateriaal van Nikon, Zoom: Light on Small.  Een lesproject van drie thema's, waarbij leerlingen van de eerste en tweede klas middelbare school gaan kijken naar de wondere wereld van kleine dingen. Of het nu om beestjes, plantjes, mos, afval of de grond is, alles ziet er totaal anders uit als je het 200 keer vergroot. Leerlingen onderzoeken hoe leven, overleven en samenleven werkt, in de thema's ecosysteem, planten en dieren. Scholen krijgen bij het lespakket meerdere veldmicroscopen te leen om kleine objecten in 3D te kunnen bestuderen. 

Inhoud lespakket

Het lespakket bevat een serie van drie thema's voorr leerlingen uit 1e en 2e klas middelbare school. De opzet van het materiaal is dat er voor elk thema 3 werkbladen en een blad met achtergrond informatie zijn. In groepjes van 4 of 5 leerlingen gaan de leerlingen aan de slag met de werkbladen. Ze moeten specifieke dingen (beestjes, plantjes, afval) van buiten zoeken en bekijken. Aan het einde van de drie thema's kan er optioneel een poster gemaakt worden van de bevindingen, om ze zo met de klas te delen. 

DSC 0013

Zoom:Light on Small bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Introductie: Verzamelen ecosysteem voor in de klas
  2. Thema: Ecosysteem
  3. Thema: Planten
  4. Thema: Dieren
  5. Poster maken
  6. Presenteren aan elkaar

Elk thema kan in één les behandeld worden of in meerdere wanneer de docent dieper op het onderwerp in wil gaan. De posters maken en presenteren kan in één les. 

Voor alle middelbare scholen

Zoom: Light on Small is geschikt voor de eerst en tweede klas van alle middelbare scholen. Als jullie school meedoet aan Eco-Schools sluit dit project aan op meerdere thema's  Zoals ‘groen’ en 'afval'. Groen is één van de tien thema’s van Eco-Schools en biodiversiteit is daar een heel belangrijk onderdeel van. Blijkt uit de Eco-scan (stap 2) dat jullie met groen of afval aan de slag willen? Dan kan dit project daar een mooie concrete invulling van zijn. Voor scholen die (nog) niet deelnemen aan Eco-Schools is Zoom: Light on Small erg geschikt om met leerlingen op een interactieve manier aan het thema ‘groen’ te werken. 

Periode

DSC 0077

Je kunt Zoom: Light on Small tot en met november 2019 uitvoeren in jouw groep(en). De ene school doet alle lessen in één projectweek, de andere school doet af en toe een les verspreid over een langere periode. Aangezien er een beperkt aantal veldmicroscopen beschikbaar is gesteld door Nikon wordt de school na 6 weken geacht de microscoop terug te sturen. Het versturen van de veldmicroscopen wordt vergoed. In verband met de planning rondom het uitlenen van de veldmicroscopen horen we graag zo snel mogelijk of je mee wil doen en wanneer je start.

Meedoen is gratis

Meedoen aan Zoom: Light on Small is gratis. Het lesmateriaal en de veldmicroscopen wordt kosteloos opgestuurd naar de school en kan ook weer kosteloos geretourneerd worden. We vragen je wel om aan het einde van het project een korte vragenlijst in te vullen ter evaluatie en verbetering van het materiaal en daarnaast een aantal foto’s en een verslagje met ons te delen.

Aanmelden

Wil je met jouw school of groep meedoen aan Zoom: Light on Small? Meld je dan hieronder aan. Er wordt zo snel mogelijk contact opgenomen om het versturen van de materialen en veldmicroscopen te regelen.

Meerdere antwoorden mogelijk
Je kunt het lesmateriaal tot uiterlijk november 2019 gebruiken met een maximum van 8 weken achter elkaar.
In verband met de vernieuwde wetten rondom privacy (AVG) worden de bovenstaande gegevens alleen gebruikt door SME (de uitvoerende partij van Zoom: Light on Small). De persoonsgegevens worden bewaard in een database van SME en zullen verder niet gepubliceerd worden aan derden en kunnen op verzoek te allen tijde verwijderd worden. De adresgegevens van de school en het aantal deelnemende leerlingen worden gedeeld met FEE International (de opdrachtgever).

Zoom: Light on Small is tot stand gekomen met financiering van het Nikon Europe. 

Nikon Logo los 01